woning VH - wonen tussen de bomen


De woning is gelegen op een diep en hellend bosrijk perceel. Doordat de woning in de berg is gebouwd zijn er in de voorgevel drie bouwlagen en in de achtergevel twee. Wanneer men binnenkomt in de woning is er reeds visueel contact met de hogerliggende tuin. Op het gelijkvloers zijn de slaapkamers en de badkamer georganiseerd rondom een patio. Op de eerste verdieping is de bureauruimte gesitueerd en de keuken grenzend aan de tuin. Door een vide in de keuken is er rechtstreeks contact met de leefruimte die op de tweede verdieping is gelegen. Vanuit de zithoek is er een weids uitzicht over de naastliggende bossen en de ruimere omgeving.

De eerste en tweede verdieping zijn aan de voorgevel en aan de achtergevel volledig voorzien van glas. Doordat er aan de zijgevels geen ramen voorzien worden, wordt er een zichtas van de voorgevel naar de achtergevel gecreëerd. Deze zichtas benadrukt de diepte van het perceel. Door het voorzien van het glasvlak in de voorgevel in het smalle volume, wordt tevens het verticale van de woning geaccentueerd. Hierdoor positioneert de woning zich als een boom in het reeds aanwezige bos.
Door het gebruik van het ondergrondse niveau, het voorzien van een groendak en het stapelen van de twee bovenste verdiepingen, springt het ontwerp zuinig om met de beschikbare ruimte zodat er meer ruimte ter beschikking blijft voor de natuur.

Deze woning is het bewijs dat er niet dient ingeboed te worden op architecturale kwaliteit om een energiezuinige woning te creëren. Door het realiseren van doordachte ingrepen die vanaf het ontwerp zijn geïntegreerd, wordt er een BEN-woning gerealiseerd. Toch zijn in deze woning leefcomfort, functionaliteit, de context en de beleving van de woning het uitgangspunt zodat het duurzaamheidsverhaal verder gaat dan enkel het behalen van cijfers.

– woning opgeleverd –
– tuinontwerp door studio k –
– fotograaf Luc Roymans –