woning M - creatief met de verkavelingsvoorschriften

De bouwheer wenst de bestaande woning te verbouwen tot een hedendaags woning die voldoet aan de huidige comforteisen aan aan de energetische normen. De rechthoekige basisvorm van de woning blijft behouden en vormt het uitgangspunt van het ontwerp. Om de landelijke omgeving naar binnen te trekken, wordt er bovenop deze bestaande draagstructuur en in het verlengde van de garage een nieuw rechthoekig volume gevormd. De rechtlijnigheid van dit volume accentueert de zichtas die van de voorgevel tot de achtergevel wordt gecreëerd. Deze zichtas is het knooppunt van de woning en vormt tevens de hoofdcirculatie-as van het gebouw. Door deze zichtas kan men volledig door het gebouw kijken en staat men steeds in contact met de buitenomgeving.
Om optimaal in de landelijke omgeving te passen, wordt het volume van het gebouw begrensd door een hellend dak. Door de nok van het dak asymmetrisch te plaatsen, wordt het concept extra kracht bijgezet. Om aan de energetische eisen te voldoen wordt de volledige buitenschil van de woning geïsoleerd en afgewerkt met de reeds gebruikte materialen in de bestaande woning, namelijk bakstenen en leien.

– werken in uitvoering, fase: afbraakwerken –